Mis niets van het regionale nieuws van Leeuwarden e.o.

Advertentie:

www.Motor-Doctor.nl

Advertertentie:

www.Motor-Doctor.nl

Zo’n 1.600 gulden (gelijk aan 16.911 euro nu) ontving Willem Engelhart Engelen in 1863 voor het ‘verlies van zijn slaven’ vanwege de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Antillen. Dat hij als Kamerlid ongeveer negen jaar eerder niet wilde instemmen met een voorstel tot afschaffing van de slavernij in Nederlands-Indië valt niet los te zien van zijn persoonlijke belang in de slavernij.

Als Tresoar-fellow deed Margriet Fokken de afgelopen maanden onderzoek naar Engelen en andere Friezen die in aanmerking kwamen voor compensatiegeld. Op 11 april zal ze in haar lezing voor de Vrienden van Tresoar laten zien dat de geschiedenis van slavernij en slavenhandel – die zich ogenschijnlijk ver weg afspeelde – ook in Friesland sporen naliet.

Tresoar en de Vrienden van Tresoar willen het wetenschappelijk onderzoek in de collecties van Tresoar stimuleren. Daarvoor is een Fellowship ingesteld.

In de afgelopen maanden verrichtte Margriet Fokken als eerste Fellow onderzoek naar de betrokkenheid van Friesland bij het Nederlandse Slavernij-verleden. Zij rondt haar onderzoek af met een presentatie op 11 april op een bijeenkomst voor de Vrienden van Tresoar. Ook zal ze haar bevindingen publiceren in de vorm van een artikel in De Vrije Fries.

De lezing van Margriet Fokken begint om 20.00 uur en is gratis voor Vrienden van Tresoar. Anderen betalen € 5,00. Tresoar, Boterhoek 1, Leeuwarden. www.tresoar.frl

f


MijnLeeuwarden.nl | Nieuws over Leeuwarden en (Oud-) Leeuwarders | Uitgaan in Leeuwarden | Politieberichten
 
MijnLeeuwarden.nl is Mobiel-vriendelijkMijnLeeuwarden.nl is Mobiel-vriendelijk