Mis niets van het regionale nieuws van Leeuwarden e.o.

Advertentie:

www.Motor-Doctor.nl

Advertertentie:

www.Motor-Doctor.nl

Yad Vashem

Aanstaande woensdagmiddag 21 juni wordt een Yad Vashem onderscheiding uitgereikt aan de heer en Mevrouw Bruning- Bruinsma. Via de familie is de wens geuit er een de Sint Paulusschool erbij te betrekken. Vervolgens zijn wij officieel door de Israëlische ambassade hiervoor uitgenodigd. Aanstaande woensdag gaan een aantal kinderen uit de bovenbouw samen met juf Mechteld naar het gemeentehuis van Leeuwarden om de ceremonie bij te wonen, en er een bijdrage aan te leveren. Voor onze deelnemende leerlingen zal het zeker een indrukwekkende gebeurtenis zijn. 

Jad Wasjem (Hebreeuws: יד ושם) (in Nederland meestal geschreven als Yad Vashem) is de officiële staatsinstelling van Israël voor het herdenken van de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden. De instelling is gevestigd in Jeruzalem. Jad Wasjem betekent gedenkteken (lett.: hand) en naam en is ontleend aan Jesaja 56:5 in de Bijbel.

Rechtvaardige onder de Volkeren

5516 Nederlanders hebben een onderscheiding gekregen van Jad Wasjem als „Rechtvaardige onder de Volkeren”, omdat zij tijdens de Tweede Wereldoorlog een of meer Joden voor deportatie door de nazi's hebben behoed, bijvoorbeeld door hen bij zich thuis te laten  onderduiken.

Hoeveel Joden er door de redders zijn gered, is niet duidelijk, omdat Jad Wasjem dit over het algemeen niet publiceert. Jad Wasjem benadrukt, dat de getallen van het aantal redders geen oordeel geven over de houding of daden van een volk, maar geheel afhankelijk is van de vrijwillige aanmelding door geredde Joden en bovendien de mogelijkheid om hun verhalen geverifieerd te krijgen. Wereldwijd zijn er 26.120 mensen onderscheiden voor het redden van Joden. (bron en afbeelding: Wikipedia)

 

f


MijnLeeuwarden.nl | Nieuws over Leeuwarden en (Oud-) Leeuwarders | Uitgaan in Leeuwarden | Politieberichten
 
MijnLeeuwarden.nl is Mobiel-vriendelijkMijnLeeuwarden.nl is Mobiel-vriendelijk